Srbský premiér Dačič v Bruseli prisľúbil normalizáciu vzťahov s Kosovom

04.09.2012 Celý región

Brusel 4. septembra (TASR) - Nový srbský premiér Ivica Dačič, ktorý sa dnes v Bruseli stretol s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, zdôraznil, že Srbsko je odhodlané aj naďalej kráčať po ceste vedúcej do Európskej únie.

Premiér Dačič zároveň zdôraznil, že srbská vláda si je vedomá skutočnosti, že treba pokračovať aj v procese normalizácie vzťahov s Kosovom, čo je jedna z hlavných podmienok pre získanie členstva v EÚ.

"Sme pripravení pokračovať v dialógu s Kosovom nielen čo sa týka technických otázok, ale aj čo sa týka politických záležitostí," uviedol Dačič po stretnutí s Van Rompuyom.

Jeho slová sú náznakom nádeje, že bude možné nadviazať na prerušený technický dialóg medzi Belehradom a Prištinou, ktorý sa koná pod záštitou EÚ. Dialóg o konkrétnych technických záležitostiach medzi Srbskom a Kosovom bol prerušený vo februári tohto roku.

Predseda Európskej rady zablahoželal Dačičovi k jeho zvoleniu do funkcie a dodal, že ich dnešné rozhovory sa týkali predovšetkým európskej perspektívy Srbska.

"Vyzývam Belehrad aj Prištinu, aby sa konštruktívne zapojili do dialógu sprostredkovaného Európskou úniou," povedal v tejto súvislosti Van Rompuy. A spresnil, že viditeľné a udržateľné zlepšenie vzťahov Srbska s Kosovom bude kľúčové pre ďalšiu etapu európskej integrácie, ktorou bude začatie prístupových rokovaní so Srbskom.

Z hľadiska domácich reforiem v Srbsku, Van Rompuy zdôraznil potrebu hlbších politických krokov v oblasti spravodlivosti, boja proti korupcii a organizovanému zločinu, slobody médií a ochrany národnostných menšín. V ekonomickej oblasti pripomenul Dačičovi, že na súčasnú ekonomickú krízu sú najlepšou odpoveďou štrukturálne reformy a z hľadiska prilákania zahraničných investícií by Srbsko malo zlepšiť svoje podnikateľské prostredie.

Srbsko v nedeľu (2.9.) oznámilo, že prestane bojkotovať účasť Kosova na medzinárodných konferenciách a fórach. Na menovke alebo na dokumentoch však musí mať Kosovo poznámku o tom, že stále nemá vyriešený diplomatický štatút. Hovorkyňa Európskej komisie Maja Kocijančičová v mene šéfky európskej diplomacie Catheriny Ashtonovej to dnes označila za "prvý krok správnym smerom," ktorý nová srbská vláda urobila v rámci svojich vzťahov s Kosovom.
 

Vyberte región